Kan de wereld veranderen?

Een blog met NLP gerelateerde verhalen

Fileleed of filevermaak?

08 January 2017 — Wesley

File rijden, in Nederland ontkom je er niet aan en toch is het niemands hobby. Als je in een file terecht komt kan je aan de situatie niets veranderen, je kan wel zorgen dat je er zo prettig mogelijk doorheen komt.

Wat ik ga omschrijven is mijn strategie om na een file nog steeds met een goed gevoel op de plaats van bestemming aan te komen. Mogelijk werkt hij voor jou ook. Als ik 'm up-chunk kom ik vooral uit op: Vermeid stress en zorg voor een goede stemming.

Hoewel je de files niet echt kan voorspellen valt of staat toch alles met voorbereiding. Het vermeiden van stress is denk ik het belangrijkste component, dus ook de stress van een bijna lege accu/tank kunnen we beter vermeiden. Zorg daarom voor vertrek dat deze maximaal vol zit.

Als je dan uiteindelijk toch in de file terecht komt, zorg hier dan ook voor zo min mogelijk negatieve prikkels van buiten. Voor mij werkt het prima om de rechter baan aan de houden, daar gaat alles wat rustiger aan. Die paar minuten die je er misschien langer over gaat doen zijn die betere stemming wel waard. Laat je vooral niet van we wijs brengen door anderen die dingen doen waar je je aan kan ergeren. Denk bijvoorbeeld aan de positieve intentie die ze hebben.

Zou je nu stoppen dan wordt het waarschijnlijk een zeer saaie rit. Als dat voor jou functioneel is kan dat uiteraard. Voor mij is er toch een vorm van vermaak nodig en daarin voorziet muziek voor mij. Speciaal voor dit doel heb ik een aantal CD's in de auto liggen. Zorg voor muziek die je leuk vind en niet te druk is. Niets is zo vervelend als helemaal opgejut worden terwijl je soms letterlijk geen kant op kan. Trek je daarbij zo min mogelijk aan van anderen en ga gewoon lekker mee zitten zingen, tikken op het stuur of wat dan ook. Een beetje beweging, binnen de beperkingen die je hebt in een auto, kan geen kwaad.

Uiteindelijk komt dan het moment dat je weer kan gaan rijden. Nu zou het mooi zijn als je dit positief kan bevestigen door wat vrolijke, wat drukkere muziek op te zetten. En wat let je eigenlijk om de muziek aan te laten tot je ben waar je moet zijn? Gewoon lekker blijven genieten.

Tags: strategie, muziek, positieve-intentie, up-chunken