Kan de wereld veranderen?

Een blog met NLP gerelateerde verhalen

Stress

23 January 2018 — Wesley

We hebben allemaal wel eens last van stress, en zolang het niet chronisch is is er ook niets aan de hand. Onlangs was er een documentaire op RTL Z te zien waarbij ik een link naar NLP zag.

Laat ik beginnen met het delen van de documentaire zelf, die is terug te kijken via de website van RTL: https://www.rtl.nl/video/310868cc-b020-36ef-b7f9-6b260273380f/

De hele documentaire is een aanrader, en het deel waar ik het specifiek over wil hebben en wat ik aan NLP koppel begint rond 13:37. Hier wordt de presentatrice gevraagd om iets te doen wat ze eng vind. Ian Robertson (neurowetenschapper en klinisch psycholoog) legt uit dat de lichamelijke reactie bij acute stress en angst (hartkloppingen, buikpijn, droge mond, zweten) dezelfde is als bij opwinding en spanning. Het grote verschil wordt gemaakt door de gedachtes die je daarbij hebt, dus door een andere gedachte te hebben bij wat je voelt veranderd je emotie in iets wat op dat moment wél functioneel voor je is.

Ian stelt hierbij voor om deze herkadering te maken door een andere houding die hij de superman houding noemt (rechtop, schouders naar achteren) en de zin "I am excited !", of in het Nederlands "Ik heb er zin in !". Door dit te blijven herhalen creëer je een andere emotie.

Hoe link ik dit nu aan NLP ? Zoals al gezegd is het een herkadering, je geeft een andere betekenis aan hetgeen je in je lijf voelt. Daarnaast zie ik hier twee vooronderstellingen aan het werk: "Lichaam en geïnvloeden elkaar", en "Ik ben de baas over mijn gedachten en daarom over mijn resultaten".

Met deze nieuwe kennis op zak, welke drempel ga jij nemen ?

Tags: herkaderen, vooronderstellingen