Kan de wereld veranderen?

Een blog met NLP gerelateerde verhalen

Vooronderstellingen in beeld

23 December 2016 — Wesley

De vooronderstellingen waren een van mijn favoriete onderdelen van het eerste blok in m'n NLP Practitioner training. Het deed een beroep op de auditief digitale nerd in mij: Een lijstje! Nou ja, lijstje?!? Lijst! Zo'n lijst vraagt er natuurlijk gewoon om of het in mijn hoofd mag zitten. En natuurlijk mag dat, daar maken we gewoon ruimte voor.

Maar ja, hoe ga je 15(+1) ogenschijnlijk ongerelateerde zinnen onthouden? Uit eerdere ervaring weet ik dat herhaling voor mij werkt. 16 zinnen vaak herhalen klinkt dan weer niet aantrekkelijk. Wat me een stuk leuker leek was om ze als achtergrond op m'n computer te hebben zodat ik ze daarna vanzelf vaak zou zien.

En zo was het idee geboren om er een leuke plaat van de maken wat ik voor dat doel kon gebruiken. Dat het uiteindelijk vooral ging om de eigen interpretatie van de vooronderstellingen ging was wel duidelijk, dus het idee werd om de vooronderstellingen zelf in vormen te zetten die ik associeer bij de vooronderstelling. Daarmee is na een hoop geknutsel de onderstaande plaat ontstaan die ik graag met jullie deel:

Vooronderstellingen in beeld

Dit is inmiddels zelfs al een tweede versie (op de eerste ontbrak er eentje, the horror!), en het geeft prima gewerkt voor het doel waar ik het voor gemaakt had. Nog voor het volgende blok kon ik ze allemaal opnoemen en ik ben ze ook niet meer kwijt geraakt. Met de interpretaties ervan is het daarna ook wel goed gekomen.

Wie herkent de vanuit de groep aangedragen vooronderstelling tussen de 15 uit de cursus map?

Tags: vooronderstellingen