Kan de wereld veranderen?

Een blog met NLP gerelateerde verhalen

Wat is NLP nou eigenlijk?

19 February 2017 — Wesley

Zodra je met iemand over NLP spreekt die het nog niet kent is de meest voor de hand liggende vraag niet te voorkomen: Wat is NLP? Tegelijkertijd is het nog niet makkelijk om deze vraag te beantwoorden ...

M'n NLP Practitioner training begon ook met deze vraag: Wat denken jullie dat NLP is? Mijn conclusie aan het eind van de training was dat we het nog steeds niet wisten.
Ondertussen heb ik vele varianten gehoord en bedacht en ga in deze blog dan toch een poging wagen.

Het eerste wat in me op komt: NLP is praktisch toegepaste psychologie. Hoe ironisch is het dat juist uit die kant ook kritische noten te horen zijn. Toch is het een omschrijving die voor mij de lading dekt, het is uiteindelijk psychologie waarmee NLP de resultaten bereikt.

Een andere mooie zin die wat dieper gaat is "Het bewust worden van onbewuste processen". Ook hier herken ik veel in. Gedurende de training werden er zaken uitgelegd waar ik me eerst niet bewust van was, en daarna kregen we methoden aangereikt om praktisch met dit inzicht in aan de slag te gaan.

De techneut in mij denkt aan het hacken van je gedachtenpatronen. Hiermee richt ik me dan vooral op de methodieken die het mogelijk maken om aspecten van je doen en laten te veranderen.

Als ik wat meer woorden mag gebruiken dan kom ik vooral op een samenvoeging van methoden voor effectievere communicatie en persoonlijke ontwikkeling die je helpt positiever in het leven te staan en meer uit jezelf te halen. Centraal hierbij staat dat je interne voorstelling bepaald hoe je je ergens bij voelt en dat deze interne voorstelling aan te passen is.

Buiten alle woorden waarmee NLP te omschrijven is kan ik eigenlijk alleen nog zeggen: NLP is vooral ervaren. De ervaring van een NLP Practitioner training is heel anders als wanneer je er alleen over leest.

Al met al is het nog geen makkelijke vraag om te beantwoorden, zeker als ik een kort, pakkend antwoord klaar zou willen helpen. Is iemand echt geïntereresseerd dan is er gelukkig ook meer ruimte dan een kort, pakkend antwoord en kan ik echt vertellen wat NLP voor mij betekend, en dat is veel meer dan die drie letters aan lading kunnen dekken.

Tags: