Kan de wereld veranderen?

Een blog met NLP gerelateerde verhalen

Welkom

17 December 2016 — Wesley

Welkom op mijn blog met NLP gerelateerde verhalen. De onderwerpen kunnen wat mij betreft alle kanten op gaan, NLP is immers zo breed dat het bijna met alles te maken heeft.

Je vraagt je misschien af waar de titel van deze blog vandaan komt. Daarvoor gaan we terug naar m'n NLP Practitioner training. Hierin kwamen op een gegeven moment de eerste submodaliteiten aan bod. Na een introductie gingen we aan de slag met swish-patronen en het wegnemen van beperkende overtuigingen. Aan het eind van de dag vroeg de trainer "Ga nu eens bedenken wat je hiermee kan". Die vraag triggerde op de weg naar huis een gedachtestroom waar ik je graag in mee neem.

Het begon heel bescheiden met "Sterk spul, die submodaliteiten", een opmerking die gedurende die dag gemaakt was en blijkbaar was blijven hangen. We waren die dag met visuele submodaliteiten bezig geweest, dus ik dacht meteen "en visueel is nog niet eens mijn sterkste representatie systeem, het word dus nog beter!". Toen begon het, en het werd steeds groter:

  • Ik kan hiermee niet functioneel gedrag bij mijzelf weghalen.
  • Ik kan hiermee gedrag bij mijzelf veranderen, de volle WTF (Woorden, Tonaliteit, Fysiologie)
  • Door anderen met deze methodiek te helpen kan ik anderen veranderen
  • Dat wat ik niet kan veranderen, daarvan kan ik in ieder geval veranderen hoe ik er tegenaan kijk
  • Eigenlijk kan ik dus mijzelf en mijn omgeving veranderen
  • Mijzelf en mijn omgeving dat is mijn wereld
  • Mijn wereld is voor mij DE wereld ... dus ... Ik kan de wereld veranderen!

Die gedachtes hebben mij die dag verder zo veel energie gegeven dat de zin "Ik kan de wereld veranderen" voor mij een enorm anker is geworden. Hij relativeert ook zo lekker. Zie ik ergens tegenop? Ik denk "Ik kan de wereld veranderen, dan moet dit toch ook wel lukken?".

Niet veel later heb ik dit domein geregistreerd, in eerste instantie omdat je er leuke email adressen mee kan maken: <naam>@kandewereldveranderen.nl. Toen later het idee kwam voor een blog was het niet meer dan logisch om hem hier neer te zetten.

Dus, kan de wereld veranderen? Ja, en dat doet hij niet zomaar. Je zal zelf moeten veranderen hoe je naar de wereld kijkt. Ik kan de wereld veranderen, en het goede nieuws voor jou is: Als ik het kan, kan jij het ook! Wie doet er mee?

Tags: wtf, submodaliteiten, anker, onbeperkende-overtuiging